Vektere i skolen for å overholde smittevern?

Lærerprofesjonens etiske råd har mottatt en problemstilling knyttet til smittevern, der en skole har leid har leid inn vektere for å overvåke og påse at elever overholder 1-metersregelen. Vekterne er gitt delegert myndighet til å sanksjonere i form av å rapportere avvik. Avvikene kan få konsekvenser for orden- og oppførselskarakter.

Rådet vurderer at skoleeier er ansvarlig for en konsekvensutredning før tiltaket iverksettes. Skolen har ansvar for å innføre smitteverntiltak. Samtidig skal skolen ivareta andre sider ved elevenes skolehverdag. Å regulere barns avstand til hverandre er en inngripen i relasjonelle, psykologiske og pedagogiske sider ved barnets opplæring. Konsekvensutredningen må måle tiltaket opp mot kost/nytte for elevens psykososiale miljø.

Rådet ser flere dilemmaer ved overvåkingen gjennomført av eksterne aktører. Hvilke rapporteringsrutiner benytter den eksterne aktøren? Er elevenes personvern ivaretatt og på hvilken måte? Vil overvåkingen fremme eller hemme elevenes rett til et trygt psykososialt arbeidsmiljø? Hvem har medvirket i avgjørelsen? Er tiltaket drøftet med elever, ansatte og foresatte?

Rådet er spørrende til om nevnte dilemmaer er tilstrekkelig utredet og om tiltaket er pedagogisk, psykologisk og sosialt forsvarlig og nødvendig. Videre bør skoleeier reflektere rundt hvilken ny kontekst som skapes ved å flytte grenser i forbindelse med korona-perioden. Hensyn til smittevern bør ikke stå i veien for grunnleggende behov i elevers utvikling. Koronaperioden ser ut til å vare ved, og dersom elever skal leve i unntakstilstand, bør skoleeier kontinuerlig vurdere etiske sider ved ulike tiltak.